ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
DE IJSLANDSE BEVOLKING

De IJslandse bevolking telt meer dan 288.200 inwoners. Momenteel groeit dit aantal jaarlijks met 0,6 procent. Ongeveer de helft hiervan woont in de hoofdstad Reykjavik. De rest woont verspreid over de kleinere kustplaatsjes. Het binnenland van het eiland is onbewoond. Mede hierdoor bedraagt de bevolkingsdichtheid slechts 2,8 personen per vierkante kilometer: het schaarst bevolkte gebied van heel Europa.

Omdat de meeste IJslanders afstammelingen zijn van de vroegere Keltische en Noorse volken, is het land het minst puur Scandinavisch van alle Noorse landen. Immigratie is onderhevig aan strikte controle. Slechts zes procent van alle IJslanders zijn van buitenlandse afkomst.

De bevolking

De IJslandse bevolking is goed geschoold en heeft uitstekende toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. De algemene levensverwachting is hoog, met 77 jaar voor mannen en 82 jaar voor vrouwen.

IJslanders hechten veel waarde aan familierelaties. Nationale feestdagen en andere speciale gebeurtenissen viert men daarom vaak in het bijzijn van familie. IJslanders staan over het algemeen bekend als individualistisch, zelfstandig, vriendelijk en ruimdenkend. Sommige van hen kunnen misschien wat verlegen en gereserveerd overkomen op buitenlanders, maar dit dient niet verward te worden met ongastvrijheid. Vaak zijn IJslanders juist heel gastvrij en verwelkomend nadat ze iemand iets beter hebben leren kennen.

Veel IJslanders gaan prat op hun vooruitstrevende, egalitaire en goedgeschoolde samenleving. Er is weinig criminaliteit en armoede kent men niet of nauwelijks. Schone straten worden zeer gewaardeerd en er is weinig vervuiling.
Het grootste gedeelte van de IJslanders woont in Reykjavik
IJsland is het dunstbevolkte land van Europa.