ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
DE GEOGRAFIE VAN IJSLAND

IJsland is gelegen in de Noord-Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de poolcirkel, 300 km ten oosten van Groenland en ongeveer 1000 km ten zuiden van Noorwegen. Met zijn 103.000 km2 is IJsland net iets groter in oppervlakte dan Portugal. Daarmee is dit het op twee na grootste eiland van Europa. De Hyannadalshnukur is overigens met zijn 2.119 m de hoogste bergtop van het eiland.

IJsland is niet, zoals u misschien had gedacht, volledig bedekt met een laag ijs. Het is zelfs flink groener dan het naburige Groenland. Het eiland bevindt zich op een geologische hot spot op de Midden-Atlantische Rug. Het hele gebied is vulkanisch met vele actieve vulkanen. Sterker nog, met gemiddeld elke vijf jaar een uitbarsting, behoort IJsland tot een van de meest vulkanisch actieve landen ter wereld. Ongeveer tien procent van het eiland is bedekt met gletsjers, waaronder Vatnajökull, de grootste van het Europese continent.

IJsland bevindt zich bovenop de Mid-Atlantische Rug, waar de Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen zich langzaam in tegenstelde richting bewegen. Hoewel IJsland in cultureel en geografisch opzicht bij Europa hoort, ligt het eiland voor de helft op de Amerikaanse plaat, die per jaar ongeveer een à twee centimeter in westelijke richting drijft.

Dankzij de grote verscheidenheid aan natuurverschijnselen, is er vrijwel niemand die het eiland verlaat zonder dat het een diepe indruk achterlaat. Naast de gletsjers en actieve vulkanen, staat het land ook bekend om zijn lava-velden, thermale baden, vruchtbare akkers, woestijnplateaus en de grootste watervallen van Europa. Dankzij een overvloed aan heetwaterbronnen (geisers), die een gemiddelde temperatuur van 75 graden Celsius bereiken, is geothermische energie uitstekend beschikbaar voor de IJslanders. De IJslandse bevolking maakt hier dankbaar gebruik van voor het goedkoop warm stoken van hun woningen. Het land heeft verder de vele rivieren en watervallen aangewend voor het genereren van elektrische energie.

Het IJslandse landschap is groen en onherbergzaam. Langs de kustlijn treft men vele fjorden aan. Het binnenland wordt ook wel het Hoogland van IJsland genoemd en bestaat uit een koude en onbewoonbare woestijn. IJsland wordt verder omringd door tal van kleinere eilanden, waarvan Grímsey het meest noordelijke, bewoonde eiland is. Er zijn vier nationale parken: Skaftafell National Park, Snæfellsnes National Park, Jökulsárgljúfur National Park en Þingvellir.
In IJsland stroomt de grootste waterval van Europa, de Dettifoss waterval
Actieve vulkaan in IJsland
Smeltende gletsjer