ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
IJSLANDSE MYTHOLOGIE

Elfen, Trollen en het Verborgen Volk

IJsland is een land vol bijzondere natuurverschijnselen. Denk aan de actieve vulkanen, lavastromen, hete, bubbelende waterpoelen en spuitende geisers. Het is geen verrassing dat mensen soms simpelweg verdwijnen en nooit meer worden terugzien. Het was vroeger vaak handig om elfen en trollen de schuld in de schoenen te schuiven en zo vreemde verdwijningen en andere mysterieuze gebeurtenissen te verklaren.

Zelfs tegenwoordig beschouwen veel IJslanders elfen nog als iets dat serieus genomen dient te worden. Volgens recente peilingen denkt ongeveer de helft van de bevolking dat hun bestaan ‘mogelijk’ of ‘aannemelijk’ is; 10 procent van hen zegt er zeker van te zijn dat ze hun eiland delen met bovennatuurlijke wezens.

Hoe dit zichtbaar wordt in het dagelijks leven, blijkt uit het feit dat de ontwerpers van snelwegen hun wegen dikwijls om de vermoedelijke onderkomens van elfen heen hebben gebouwd. Gezinnen die een nieuw huis willen bouwen, huren soms ook wel eens een ‘elfendetective’ in om er zeker van te zijn dat hun bouwgrond niet behoort tot een elfengemeenschap of ander feeënvolk.

Tegenwoordig gelooft men dat elfen onder rotsen, in de bergen en velden verspreid over het hele eiland wonen. Andere volkjes schijnen IJsland ook te bewonen, waaronder trollen, lovelings (die in de hagen wonen), kabouters en een unieke soort die het ‘huldufolk’ of ‘verborgen volk’ wordt genoemd.

Over de trollen zegt men dat ze lelijke en lompe wezens zijn die in de bergen leven en azen op nietsvermoedende wandelaars. De meeste van hen zijn nachttrollen. Ze komen overdag niet naar buiten omdat ze de zon schuwen. In zonlicht veranderen trollen namelijk in steen. In heel IJsland zijn eigenaardige stenen vormen te vinden waarvan men denkt dat het ooit trollen waren die versteend zijn geraakt door het zonlicht.

De 13 Kerstjongens van IJsland

IJsland kent veel meer Kerstmannen dan de gezellige, goedgevige man in het rode pak die de hele wereld kent. De zogenaamde Kerstjongens bestaan uit een heel leger van 13 Kerstmannen. Ze leven in de bergen van het IJslandse Hoogland. Van 11 tot 23 december daalt er elke dag een van hen af naar het dorp voor een bezoekje.

Deze ‘Kerstmannen’ zijn echter eerder een soort kwelgeest en niet de Kerstman die wij zo goed kennen. Elke Kerstman is vernoemd naar de streken die ze uithalen wanneer ze bij mensen op bezoek gaan, zoals Deurensmijter, Worstensnaaier, Kaarsenbedelaar, etc. Traditiegetrouw zetten kinderen voor het slapengaan hun schoen voor het raam in de hoop dat de Kerstjongen die dag een klein geschenk achterlaat.

De moeder van de Kerstjongens is Gryla, een monster dat ongehoorzame kinderen kookt en opeet. Hun vader is de luie Leppaluði. Men beweert dat wie als kerstcadeau geen nieuwe kleren krijgt, niet meer in het openbaar gezien wordt en wordt opgegeten door een reusachtige kat.
Hvítserkur, is het een trol of gewoon een dorstige draak?

ad_200x200

Advertentie