ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
VRAGEN EN ANTWOORDEN

Waar ligt IJsland?

IJsland is een eiland in de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer 1.000 km ten westen van Noorwegen. Het is het meest westelijk gelegen land van Europa.

Hoe groot is IJsland?

IJsland is in oppervlakte net een stukje groter dan Portugal. Het land beslaat een oppervlakte van 103.000 km2.

Is het moeilijk om in IJsland te komen?

Nee. Er vertrekken dagelijks vluchten naar IJsland vanuit veel Noord-Amerikaanse en Europese steden. Keflavik International is de grootste luchthaven van IJsland en ligt 48 km ten zuidwesten van Reykjavik.

Hoe koud is het er?

Niet zo koud als de naam van het land doet vermoeden. Dankzij de warme Golfstroom heeft IJsland het hele jaar door gematigde temperaturen. De gemiddelde temperatuur in juli is 10,5 graden Celsius en -0,5 in januari.

Hoeveel daglicht is er?

Midden in de zomer gaat de zon nauwelijks onder in Reykjavik. In de winter is er maar vier tot vijf uur daglicht.

Hoe moet ik mezelf kleden?

In welke tijd van het jaar u ook naar IJsland gaat, neem altijd warme en waterbestendige kleding mee. Het weer kan op elk moment van het jaar snel omslaan. In de zomermaanden is dunne kleding vaak afdoende. Vergeet ook niet om zwemkleding in te pakken. IJsland heeft namelijk een groot aantal geothermisch verwarmde baden die het hele jaar door open zijn. Het water heeft met gemiddeld 26 graden Celsius een zalige temperatuur.

Spreken IJslanders Engels?

Eigenlijk vrijwel net zoals in Nederland leren IJslandse kinderen vanaf hun elfde Engels. De meeste van hen spreken de taal dus vrij vloeiend.

Wat is de valuta van IJsland?

In IJsland betaalt men met de króna (meervoud: krónur; afkorting: ISK/kr), of in het Nederlands, ‘IJslandse Kronen’. Geld kunt u wisselen bij de geldwisselkantoren op het vliegveld. De bekende creditcards, waaronder Visa en Mastercard, worden vrijwel overal geaccepteerd. Bovendien zijn er in het hele land ruim voldoende betaalautomaten beschikbaar.

Wat eten mensen er?

Vis, lamsvlees en zuivelproducten vormen de basis voor de IJslandse keuken. Verse vis is copieus aanwezig, waaronder kabeljauw, heilbot, haring, zalm, forel en schelvis. Populaire gerechten zijn onder andere hangikjöt (gerookt schapenvlees) en skyr (te vergelijken met yoghurt). De meeste maaltijden worden geserveerd met aardappeltjes. IJsland heeft een groot aanbod van restaurants die zowel op de internationale als traditionele cuisine georiënteerd zijn. Daarnaast zijn er ook veel fastfoodrestaurants. Hotdogs (heitar pylsur) zijn populair onder de lokale bevolking. Verder kan men in heel IJsland veilig en schoon water uit de kraan drinken.

Waar kan ik overnachten?

Er zijn genoeg hotels, bed & breakfasts, pensions en campings in IJsland. De meeste zijn heel schoon en comfortabel.

Hoe zit het met aansluitingen voor elektrische apparaten?

In IJsland worden dezelfde stekkers (type C en F) en stopcontacten (type F) gebruikt als in Nederland. Als u afkomstig bent uit de Verenigde Staten of Groot-Brittannië, dient u voor uw elektrische apparaten een speciale reisstekker mee te brengen. De elektrische standaard in IJsland is 50 Hz, 240 volt.

Is IJsland duur?

IJsland is niet goedkoop. Een restaurantmaaltijd kan bijvoorbeeld gemakkelijk net zo duur zijn als een overnachting in een hostel. Als u gebonden bent aan een budget, is het een goed idee om ergens te verblijven waar u uw maaltijden zelf kunt bereiden. Producten in de supermarkt zijn doorgaans redelijk geprijsd. Ook zijn er betaalbare hostels en gasthuizen waar u uw eigen beddengoed dient mee te brengen. Als een slaapzak voor u geen probleem is, is dit een goede manier om geld te besparen.