ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HET WEER IN IJSLAND
IJsland is niet zo koud als de naam doet vermoeden. Dankzij de overheersende zuidwestelijke Atlantische luchtstromen en de warme Golfstroom, gaande langs de zuidelijke en westelijke kust, komen de gemiddelde temperaturen in juli uit op 14 °C en in januari op -3 °C. Een doorsnee winterdag in Reykjavik is daarmee doorgaans warmer dan in bijvoorbeeld New York.

Wanneer de vanuit het zuiden afkomstige warme lucht in aanraking komt met de koele poolzeeën en het kustgebergte, ontstaat er condensatie. Dit resulteert in een overvloed aan regen in de zuidelijke en westelijke regionen van het eiland. Vanwege de Golfstroom kennen deze gebieden milde wintertemperaturen en is sneeuwval schaars.

In het algemeen wordt de kans op aangenaam weer groter naarmate u richting het noorden en oosten reist. Dit komt doordat deze gebieden zich bevinden in de zogenaamde ‘regenschaduw’ van de binnenlandse ijskappen. De jaarlijkse neerslag aan de IJslandse zuidkust is ongeveer 3000 mm, terwijl er in het Hoogland, ten noorden van de Vatnajökull slechts 400 mm valt. De herfst en winter zijn doorgaans de natste seizoenen.

Vrij veranderlijk

Het IJslandse weer kan soms in een rap tempo omslaan. Zowel in de zomer als in de winter kan het onder invloed van de poolwinden erg koud worden. Op een willekeurige dag kan men te maken krijgen met zonneschijn, regen en sneeuw. Juli en augustus zijn de warmste maanden, maar zelfs dan is de lucht vaak bewolkt en lijkt de zon de lucht niet echt te verwarmen. Er zijn echter zomerse dagen bij waarop het kwik stijgt tot om en nabij de 25 °C.

De bergtoppen van het eiland zijn het hele jaar door bedekt met sneeuw. Alleen in het noorden van eiland is men betrekkelijk zeker van goede omstandigheden voor de ski-sport.

Waar komt de naam ‘IJsland’ vandaan?

Het is onbekend waar het eiland zijn naam aan te danken heeft. Volgens een legende zou de Viking die het eiland ontdekte alles voor zichzelf willen houden. Daarom schonk hij het relatief groene eiland een naam waarmee hij hoopte toekomstige kolonisten af te schrikken: ‘IJsland’. Het grotere, met ijs bedekte eiland, ten noorden van IJsland, noemde hij ‘Groenland’, uiteraard in de hoop dat toekomstige kolonisten zich daar zouden vestigen.

Het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een spectaculair natuursverschijnsel dat zich elk jaar vanaf eind augustus manifesteert. De Aurora Borealis, zoals het Noorderlicht ook wel bekend staat, kan dan als een felgekleurd lichtspektakel worden waargenomen aan de nachtelijke hemel. Daarnaast kunt u gedurende twee maanden in de zomer van eind mei tot begin augustus de fascinerende middernachtszon gadeslaan. In deze periode is er bijna continu daglicht. Met name vroeg in de lente en laat in de herfst zijn er lange perioden van schemerlicht. In de winter daarentegen, vanaf midden november tot eind januari, ontvangt IJsland slechts vier uur zonlicht per dag. De stilte die uitgaat van de dwarrelende sneeuwvlokjes en de kleurrijke hemel maken echter alles goed.
Een regenboog over de bergtoppen van Landmannalaugar

ad_200x200

Advertentie
Een kudde IJslandse paarden in de winter
Winterzonnetje op een vulkaan
Spectaculaire foto van het noorderlicht