ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
ASBYRGI

Asbyrgi (IJslands: Ásbyrgi) is zonder twijfel de meest geliefde parel van de IJslandse natuur. Het bestaat uit een ingesloten ravijn dat gelegen is ten westen van de rivier Jokulsa a Fjollum, in het Keldehverfi-district. Het ravijn is 3,5 kilometer lang, 1,1 kilometer breed en wordt aan alle kanten omgeven door kliffen van wel 100 meter hoog. Vanaf het punt waar de canyon begint, loopt het landschap door tot aan een brede klif van wel 250 meter. Deze klif staat bekend als ‘het eiland’ en loopt uit op een vorm die doet denken aan een hoge, smalle achtersteven van een schip.

Mysterieuze geschiedenis

De legende van dit gebied vertelt ons een interessant verhaal over hoe het paard van Odin, een god uit de Noorse Mythologie, het gebied betrad en zijn hoefspoor achterliet. Een aantal eeuwen lang was dit de verklaring die men in IJsland gaf voor de gigantische, hoefvormige afdruk waaraan het enorme ravijn zijn vorm te danken heeft. Later kwam men tot andere inzichten over het ontstaan van Asbyrgi. Zo wordt er gesteld dat het gebied ontstaan is door de verwoestende overstromingen van de rivier de Jokulsa. Deze overstromingen voltrokken zich zo’n 10.000 geleden; de tweede overstromingsgolf zo’n 3.000 jaar geleden. Het duidelijke bewijs voor deze overstromingen is tegenwoordig af te zien aan de rivieroevers, welke helemaal tot aan de Vatnajokull-Gletsjer lopen. Dwars door het gebied heen beitelden deze waterstromen een groots en breed canyon uit het gesteente: Asbyrgi.

Natuurreservaat

In 1978 werd Asbyrgi een belangrijk onderdeel van het natuurreservaat Jӧkulsargljufu. Tegenwoordig maakt het deel uit van het natuurpark Vatnajökull, dat in 2008 officieel werd ingewijd. Bij een bezoek aan Asbyrgi gaat er een compleet nieuwe wereld voor u open, een paradijs op Aarde. Denk om te beginnen aan de schitterende zandoevers van de rivier Jökulsa. Fantastische plekken zoals deze zijn een streling voor het oog, met verschillende pittoreske bezienswaardigheden. Na het passeren van de buitenste omheining van het park, kunt u uw ogen de kost geven aan de unieke flora van het gebied, waaronder de berkenboom. Deze boomsoort komt hier heel veel voor. Men treft hier bovendien ook de lijsterbes en andere prachtige plantensoorten aan. De berkenbossen zijn overigens een beschermde boomsoort en vallen onder de bescherming van de IJslandse boswachterij.

Bezoekerscentrum

Bij de hoofdingang van Asbyrgi treft men een oude graanschuur aan. De schuur is herontworpen en gerenoveerd tot het moderne ‘Gljufrastofa Visitors Center’. De ingang is volledig omgebouwd en biedt nu onderdak aan facilitaire voorzieningen en een informatiecentrum over het park. Binnenin het gebouw is een tentoonstelling te bezichtigen over de natuur en geschiedenis van het ravijn. Deze leerzame en intrigerende bezienswaardigheid is speciaal in het leven geroepen voor geïnteresseerde bezoekers die deze mooie canyon in IJsland bezoeken. Wandel rond op deze spectaculaire plek en bewonder de tentoonstellingen en prachtige omgeving. Alleen dan krijgt u als toerist pas echt goede indruk van Asbyrgi. De locatie biedt verder kampeervoorzieningen en andere uitstekende faciliteiten aan ter veraangenaming van uw bezoek. Er zijn sanitaire voorzieningen en voor kinderen is er een speeltuin aangelegd. Rondom de canyon zijn bovendien afgebakende paden en routes aangelegd voor wandelaars. Hierdoor is het mogelijk om op deze werkelijk fascinerende plek, met allerlei fantastische bezienswaardigheden, een adembenemende indruk op te doen. Aan het verste uiteinde van Asbyrgi bevindt zich verder nog een idyllisch, klein meertje, dat verfraaid wordt door prachtige vogels en spectaculaire vegetatie. Men heeft hier een houten platform aangelegd, alwaar menig bezoeker in hemelse verrukking wordt gebracht door de schoonheid en stilte van deze plek. Hogerop, nabij rotsachtige hellingen, bevindt zich nog een platform. Deze plek is ten westen van het meertje gelegen, van waaruit men een schitterend en verbluffend mooi uitzicht over het meertje en de hele canyon.

Mooie gebieden

Asbyrgi is de perfecte plek voor een onvergetelijke reis en trekt bezoekers aan van over de hele wereld. Het is een van de meest geliefde plekken van de lokale bewoners. De omgeving is er bijzonder fraai, met ontzagwekkende en historische gezichten, en een aantal wonderlijke, rust uitstralende plekjes, waar bezoekers een heerlijke tijd kunnen beleven. Asbyrgi is vanuit geologisch oogpunt en waardevolle locatie en het heeft dan ook jaren en jaren geduurd voordat het de huidige vorm aannam. Bovendien voegen de enigmatische legendes nog een extra dimensie toe aan het gebied. Een bezoek aan deze indrukwekkende canyon tijden uw vakantie in IJsland is kortom een onvergetelijke ervaring.
Groen bos in het Asbyrgi gebied

ad_200x200

Advertentie
De Jokulsa a Fjollum rivier
Een brug over de canyon