ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
ASKJA

Askja is een stratovulkaan die gelegen is in een afgezonderd deel van de centrale hooglanden van IJsland. De naam Askja verwijst naar een aantal komvormige kraters die omgeven worden door het Dyngjufjöll-gebergte. Deze bergen rijzen wel 1510 m boven het landschap uit. Askja betekent overigens ‘kom’ of ‘krater’ in het IJslands.

Locatie

Het gebied is slechts een paar maanden per jaar toegankelijk en bevindt zich in de regenschaduw van de Vatnajökull-ijskap. Hierdoor valt er slechts 450 mm regen per jaar. Ten tijde van de ruimtewedloop in de jaren 70 werd er hier getraind door astronauten van het Apollo-ruimteprogramma, ter voorbereiding op hun maanreis. Hun trainingsdoel in Askja was het bestuderen van de geologie.

Uitbarstingen

Tot de enorme uitbarsting van 29 maart 1875 was de Askja eigenlijk nagenoeg onbekend. Deze uitbarsting trof toen voornamelijk de oostelijke fjorden van IJsland. De as die neersloeg vergiftigde het land en leidde tot sterfte onder het IJslandse vee. De as van deze eruptie, ook wel ‘tefra’ genoemd, waaide overzees naar Noorwegen en Zweden. Het natuurgeweld zette bovendien een aanzienlijke emigratiegolf in gang onder de IJslandse bevolking. Een andere bekende uitbarsting vond plaats in het vroege Holoceen, zo’n 11.000 jaar geleden. De tefra die toen uitgestoten werd, heeft men zelfs nog terugvonden in het zuidwesten van Zweden, Noord-Ierland en het noorden van Noorwegen. De Askja is voor het laatst uitgebarsten in 1961.

In juni 2010 liet vulkaanexpert Hazel Rymer weten toegenomen seismische activiteit van de Askja te hebben waargenomen. De kans op een uitbarsting was volgens hem dus groot. De toegenomen seismische activiteit bevond zich ten noordoosten van de hoofdvulkaan, nabij de Herðubreið. Het is uitgesloten dat de Eyjafjallajökull verantwoordelijk was voor deze toename, zo bleek observaties van wetenschappers.

Begin april 2012 merkte men op dat het nabijgelegen kratermeer volledig ijsvrij was. Dit gebeurt normaal gesproken pas in juni of juli. Men vermoedt daarom dat de geothermische activiteit binnenin de vulkaan het meer opwarmt. IJsland heeft sindsdien een reisverbod ingevoerd totdat men nader onderzoek heeft kunnen verrichten.

Wetenschappers vermist

In 1907 brachten de Duitse wetenschappers Walter von Knebel en Max Rudloff een bezoek aan de Askja voor wetenschappelijke doeleinden. Tijdens een verkenning van het Öskjuvatn-meer per boot, verdween het tweetal spoorloos. De verloofde van Von Knebel, Ina von Grumbkow, zette daarop een zoekactie op touw, maar ondanks haar inspanningen is er nooit meer iets van de twee wetenschappers vernomen.

Bezienswaardigheden en toerisme in het gebied

In het gebergte van Dyngjufjöll, dat de omlijsting van de Askja-krater vormt, vindt men het indrukwekkende Drekagil, de Canyon der Draken. Niet ver van Askja zijn er tevens twee andere interessante vulkanische gebieden: Herðubreið en Kverkfjöll.

De Askja is een populaire, toeristische bestemming. Er zijn twee berghutten en een kampeerterrein bij Dreki, vlakbij Drekagil. Deze locatie is te bereiken via een steenslagweg (F-weg) op 100 km vanaf de IJslandse ringweg. De weg loopt vanaf Dreki 8 km omhoog naar de Askja-krater. Vanaf het parkeerterrein is het een wandeling van 2,5 km om Öskjuvatn en Víti te bereiken. De wegen zijn er meestal alleen drie tot vier maanden in het jaar geopend, van eind juni tot begin oktober.
De vulkaan Askja

ad_200x200

Advertentie
De ruige weg naar Askja
Rijden door 1 van de lavavelden in IJsland