ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
DYRHOLAEY

Dyrholaey (IJslands: Dyrhólaey) is een 120 m hoog, uitstekend gebergte, op korte afstand van Vík en wordt gezien als één van de mooiste kusten van IJsland. De locatie dankt haar naam aan de massieve boog die door de zee is geërodeerd. De letterlijke betekenis van de naam is overigens heel toepasselijk ‘deurgat’. Bij een kalme zee is het voor grote boten mogelijk om erdoorheen te zeilen. Er is zelfs ooit eens een waaghals geweest die onder de boog door is gevlogen met een klein vliegtuigje! Bovenop Dyrholaey kunt u genieten van een prachtig uitzicht.

Er wordt gedacht dat de landtong gevormd is tijdens een vulkanische uitbarsting onder het wateroppervlak, in het glaciale tijdperk, en men denkt dat het ontstaan van Surtsey op gelijke wijze is verlopen. In de zee liggen verschillende dagzomende aardlagen, waarvan de Háidrangur (letterlijk Hoge Kolom), met zijn 56 m, de hoogste is. Dyrholaey is al sinds 1978 een beschermd natuurgebied.

Volgens de legende werden de naalden van Reynisdrangar gevormd toen twee trollen probeerden een schip aan land te slepen. Toen de zon opkwam, veranderden ze echter in steen. De naalden zijn duidelijk zichtbaar vanuit het dorpje Vík en reiken maar liefst tot 66 boven zeeniveau. In een van de vele grotten zou volgens een legende eeuwenlang een monster hebben gewoond. De bewoners van IJsland denken dat de monsters zijn verdwenen na een landverschuiving zo’n 100 jaar geleden.

In het hele gebied treft u indrukwekkende rotspartijen en de meest prachtige IJslandse vogelsoorten aan. De meest voorkomende soorten zijn de puffin(Papegaaiduiker) en de eidereend. De lokale vuurtoren bovenop de klif trotseert fier en stoïcijns de harde wind. Wees voorzichtig en begeef u niet te dicht langs de rand van deze zeer diepe klif. Vergeet overigens zeker niet om een afdaling te maken naar het zwartgekleurde strand, om de imposante stenen kloven te bekijken. Geniet hier van de schitterende golven die breken op het prachtige strand. De golven zijn vaak indrukwekkend en veel mensen vinden het leuk om even uit te waaien. Hoewel men hier heel soms surft (onder optimale omstandigheden en met wetsuits), zijn de snel opkomende getijden en stromingen levensgevaarlijk. Ga hier dus nooit het water in! Laat het zwemwerk liever over aan de talloze zeehonden die men hier vaak aantreft.
Mooi shot van het strand bij Dyrholaey
Hier een puffin, IJslands bekendste vogel, op een rots bij Dyrholaey

ad_200x200