ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
GEYSIR

Voordat men de grote wonderen van Yellowstone Park in de VS ontdekte, waren de Europeanen al in de ban van het prachtige landschap van de geisers van IJsland. Deze bijzondere, geologische natuurfenomenen vervullen het IJslandse volk met nationale trots. De grootste en mooiste geiser is beslist de Great Geysir.

Prachtige, inspirerende locatie

Ontdekkers en natuurkenners hebben talloze tekeningen, schilderwerken en foto’s gemaakt om de ontzagwekkende kracht van deze fonteinen vast te leggen. Deze locatie, waar veel kunstenaars en tekenaars inspiratie opdoen, is dan ook erg bekend geworden onder mensen die meer te weten wilden komen over vulkanen en geisers. De eerste keer dat de geisers opgemerkt werden, was in 1924. Dit was vlak na een aardbeving in de vallei van Haukadal. De geiser werd in die tijd actief na te zijn ontwaakt door de beving. Hij had 40 jaar lang in slaaptoestand verkeerd. In de 19de eeuw werd de Great Geysir een belangrijke toeristische attractie in IJsland. Toeristen verwonderden zich over de prachtige, ruim 70 m hoge watershows. Aan het eind van de 19de eeuw begon de geiser minder vaak uit te barsten, tot slechts drie uitbarstingen per dag. Dit maakte de toeristen ongeduldig en men wierp stenen in de opening om een uitbarsting te forceren. Er werden zoveel stenen in de geiser gegooid dat de opening ervan verstopt raakte. In 1915 verviel de Great Geysir weer in een slaaptoestand. Men wist niet goed waardoor deze inactiviteit veroorzaakt werd: de stenen die men erin had gegooid of een verandering in de onderaardse waterstromen of warmte. De geiser had in 1935 een korte opleving, maar viel kort daarna weer in slaap. In de daaropvolgende jaren probeerden toeristen de geiser uit te laten barsten door er zeep in te gieten. Hierdoor werd wederom grote schade toegebracht aan de geiser. Het is betreurenswaardig dat de mensheid door eigen toedoen dit eens zo prachtige natuurverschijnsel permanent heeft beschadigd.

Bijzondere attractie

De Great Geysir is voor IJsland van dezelfde betekenis als de Old Faithful is voor Yellowstone. Het staat symbool voor IJsland en is een natuurwonder dat bezoekers fascineert met zijn adembenemende schoonheid. Het geothermische gebied waar men deze geiser aantreft, bevindt zich in Haukadalur, in de vallei van Haukadal. De Great Geysir ligt in een vulkanisch gebied met actieve breuklijnen, in het westen van IJsland. Op 1 km diepte bereikt het water een temperatuur van meer dan 200 graden Celsius. Het bassin van de geiser bestaat uit een kleine poel van ongeveer 3 m3. Door de aardbevingen van juni 2000 is de activiteit van de geiser sterk toegenomen. Hij barst nu dan ook elke 8 à 10 minuten uit. De belangrijkste geiser in IJsland is de Strokkur, welke om de 8 minuten uitbarst en hierbij water en stoom maar liefst 20 m hoog de lucht in spuit. Overigens treft men overal verspreid door het land kleine geisertjes aan die actief zijn of slapen. Vaak is dit in een gebied waar aardbevingen plaatsvinden en waar zich actieve vulkanen bevinden.

Interessant verschijnsel

Elke geiser heeft een verborgen, ondergrondse kern, van waaruit het water zich omhoog stuwt. Het oppervlaktewater sijpelt eerst via spelonken naar beneden en verzamelt zich in een natuurlijk reservoir. Het water in het binnenste van de geiser wordt opgewarmd en bouwt druk op, waarna het water en stoom zich een weg omhoog banen. Op dat moment vindt er een uitbarsting plaats. Het water van de Great Geysir bereikt soms hoogtes van wel 60 m. Het is ontzettend mooi en erg uniek om een uitbarsting mee te mogen maken. Het gebied telt meer dan dertig kleine geisers en heet waterbaden. Sommige poelen zijn geschikt gemaakt voor bezoekers en vormen de ideale plek om even lekker te ontspannen. Het is echt een gebied dat u tijdens uw bezoek aan IJsland niet mag missen. Bekijk de spectaculaire geisers, met op de achtergrond een prachtig landschap, en beleef een onvergetelijke tijd. De geisers zijn de grootste attractie van IJsland en zorgen voor een spannende, avontuurlijke vakantie.
Een uitbarsting van de Geysir

ad_200x200

Advertentie
Uitleg over de werking van de Geysir
De beroemde Great Geysir van een afstandje