ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HEKLA VULKAAN

De Hekla vulkaan is een stratovulkaan in het zuiden van IJsland en heeft een hoogte van 1491 m. Het is een van IJslands actiefste vulkanen: de vulkaan zelf en in het gebied rondom de vulkaan zijn sinds het jaar 874 al 20 keer uitgebarsten. Tijdens de middeleeuwen noemden de Europeanen de vulkaan de ‘Poort naar de Hel’.

De Hekla maakt deel uit van een vulkanische rug van 40 km lang. Het meest actieve gedeelte van deze rug is een 5,5 km lange scheur die men de Heklugjá noemt. Hiertoe behoort onder andere de vulkaan Hekla. De Hekla heeft iets weg van een gekapseisde boot, met als kiel een reeks kraters. Doorgaans zijn twee ervan vrij actief.

De regelmatig voorkomende, grote uitbarstingen van de vulkaan hebben in het verleden grote delen van IJsland bedekt met een laag tefra. Wetenschappers kunnen aan de hand van oude lagen vaststellen van welke vulkaan ze afkomstig zijn. Maar liefst 10% van de tefralagen in IJsland van de afgelopen 1.000 jaar is afkomstig van de Hekla. Dit staat gelijk aan 5 km3 aan aslaag. Eveneens heeft de vulkaan in het afgelopen millennium meer lava uitgebraakt dan welke andere vulkaan ter wereld, ongeveer 8 km3.

Tegenwoordig wordt de vulkaan bezocht vanwege zijn prachtige omgeving en hikingpaden. Deze paden leiden naar de top van de vulkaan. Hekla betekent overigens in het IJslands ‘bedekt’, waarschijnlijk omdat de top regelmatig gehuld is in een sluier van bewolking. De Hekla bevindt zich ten zuidwesten van Landmannalaugar.
Mooi gekleurde ryoliet berg in de buurt van de Hekla vulkaan
Lente bij de Hekla