ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
JOKULSARLON

Jokulsarlon (IJslands: Jökulsárlón) betekent letterlijk ‘glaciale rivierlagune’. Het is een grote, glaciale lagune in het zuidoosten van IJsland, grenzend aan het Vatnajökull Natuurpark. Het gletsjermeer bevindt zich aan het begin van de Breiðamerkurjökull. Het meer ontwikkelde zich nadat de gletsjer zich begon terug te trekken van de rand van de Atlantische Oceaan. De hoeveelheid water die het bevat, wisselt steeds vanwege het smelten van de IJslandse gletsjers. De lagune bevindt zich nu 1,5 km van de kust af en bestrijkt een gebied van ongeveer 18 km2. Onlangs is het met een diepte van 248 m het diepste meer van IJsland verklaard. Dit gebeurde nadat een deel van de gletsjer zich terugtrok. De oppervlakte van het meer heeft zich sinds de zeventiger jaren verviervoudigd. Jokulsarlon wordt beschouwd als een van de mooiste natuurwonderen van IJsland.

De lagune is te zien vanaf de Ringweg 1 tussen Höfn en Skaftafell. Het is een bijzonder tafereel om de lumineuze, blauwe ijsbergen vanaf een afstandje te mogen bewonderen, en voor sommigen lijkt het zelfs alsof ze voorbij komen drijven over de 17 km2 grote Jokulsarlon-lagune.

Jokulsarlon is het toneel geweest voor vier Hollywoodfilms: A View to a Kill, Die Another Day, Tomb Raider en Batman Begins. De reality-tv-serie ‘Amazing Race’ is hier ook opgenomen. In 1991 werd er een postzegel uitgegeven met het Jokulsarlon-meer ter waarde van 26 kronen.

De ijstong van de Breiðamerkurjökull-gletsjer is een grote attractie onder toeristen. Touroperators organiseren tochten met sneeuwscooters en jeeps om de gletsjer van iets dichterbij te kunnen bewonderen. Het basiskamp voor bezoekers van het gebied is Joklasel, dat bereikbaar is vanuit Hofn. Het staat bekend als een ‘lopend band van toeristen’.
Een amfibievoertuig vaart toeristen rond in de Jokulsarlon
IJsbergen in het gletschermeer van Jokulsarlon

ad_200x200