ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
KRYSUVIK

Het geothermische gebied van Krysuvik (IJslands: Krýsuvík) ligt op het schiereiland Reykjanes. Het bevindt zich in het zuiden van Reykjanes, midden in het breukgebied van de Midden-Atlantische Rug die door IJsland heen loopt.

Krysuvik bestaat uit verschillende geothermische velden, zoals Seltún. Hier hebben modderpoelen en heetwaterbronnen zich gevormd en is de ondergrond gekleurd in felgele, rode en groene tinten. In de 19de eeuw werd hier tussen 1722 en 1728 sulfiet gedolven.

Het grootste meer in het gebied hier, het Kleifarvatn-meer, begon na een grote aardbeving in 2000 in grootte af te nemen. Maar liefst 20% van de oppervlakte is sindsdien verdwenen. In het gebied bevonden zich van oudsher een aantal boerderijen, maar deze werden aan het begin van de 19de eeuw verlaten. Slechts een kleine kapel, die stamt uit 1857, bleef over, totdat hij in januari 2010 helaas tot de grond toe afbrandde.

Krysuvik is een zeer populaire bestemming voor hikers en wandelaars. In het gebied zijn er speciaal voor toeristen wandelpaden aangelegd.
Een uitkijkpunt in Krysuvik
De geothermische velden van Seltún