ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
DE IJSGROTTEN VAN KVERKFJÖLL

Kverkfjöll is de plek waar vuur en ijs elkaar ontmoeten. Deze ijsgrotten liggen in een van ’s werelds meest spectaculaire geothermische gebieden. Deze ijsgrotten mag u tijdens uw trip naar IJsland zeker niet overslaan want hier bent u getuige van een ongelofelijk indrukwekkend natuurspektakel: een heet water rivier die onder het koude, glaciale ijs door stroomt! Het is een fantastische ervaring om te zien hoe het hete water het glinsterende ijs van de grot wegsmelt en laat verdampen. Zo nu en dan wil er weleens een groot stuk ijs van het dak van de grot naar beneden vallen. Daarom wordt aangeraden om alvorens het betreden van de grotten goed op de hoogte te zijn van veiligheidskleding en -advies.

De grotten in dit gebied werden in de jaren 80 voor het eerst bezocht door een Franse expeditie. Zij waren in staat om de hoofdgrot over een afstand van 2 km te volgen. De grot die zij ontdekten bestaat echter niet meer. Althans, niet meer op de manier waarop zij hem hebben gekend. De reden hiervoor is de grote snelheid waarmee de grot zich dag in dag uit vormt. Het hete water is afkomstig uit thermale bronnen, waardoor het ijs in rap tempo smelt. De grotten verdwijnen dus maar al te gemakkelijk door verschuivingen of instortingen van het ijs.

De omgeving biedt hier overigens uitstekende mogelijkheden om te hiken. Het is mogelijk om voorzichtig over de gletsjer heen naar Hveradalur te wandelen. Hier bevindt de meerderheid van de heetwaterbronnen zich. In de zomer worden er gidstochten op de gletsjer aangeboden. Kverkfjöll is overigens een stad in de buurt en ligt net ten noorden van Vatnajökull. Vanaf het punt waar de weg stopt, is het een wandeling van 3 km naar de Sigurðarskáli-hut.
De beroemde ijsgrotten van Kverkfjöll

ad_200x200