ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
LAKAGIGAR

Lakagigar, ofwel Laki's kraters is een fascinerende plek, met allerlei spectaculaire kraters, ongebruikelijke, bergen en meren, waardoor er een kleurrijke samenspel van natuurlijke elementen is ontstaan. Bezoekers kunnen hun geluk niet op bij het ontdekken van dit kratergebied.

Men kan hier wandelen over de kiezelsteenpaden, die omgeven zijn door lavavelden en heuvels, die voor een prachtige omlijsting en achtergrond van het hele gebied zorgen. In juni 1783 barstten de kraters van Lakagigar uit, waardoor er veel schade ontstond in Europa. Veel delen van Europa kregen met rook en vulkanische neerslag te maken. Deze vulkanische wolk bracht allerlei vreemde meteorologische afwijkingen met zich mee. Zo kende 1783 bijvoorbeeld een extreem hete zomer en een extreem strenge winter. Bovendien betekenden de uitbarstingen ook een regelrechte ramp voor de omliggende natuur. Het pittoreske landschap van IJsland werd bedolven onder 30 miljard ton lava. De giftige gassen die tegelijkertijd vrijkwamen door de ‘hongersnood-door-gassen’ doodden duizenden IJslanders. De uitbarsting van 1783 veroorzaakte ook nog een 25 m lange vulkanische spleet en 100 zogenaamde sintelkegels.

Fantastische plek

De hoeveelheid lava die uitgebraakt werd, wordt beschouwd als de grootste lavamassa in de menselijke geschiedenis. Het gesmolten vulkanische gesteente bedekte toentertijd een oppervlakte van 565 km2. Laki’s kraters zijn doorgaans tussen de 20 tot 50 m hoog. De langste is zelfs 100 m hoog en zichtbaar in de wijde omtrek. De kraters bestaan uit zwarte en rode vulkanische slakken; sommigen zelfs uit massief lava. Laki’s kraters zijn gevormd tussen 1783 en 1784 en danken hun naam aan het hoogste punt van het gebied, Laki. Aan de zuidkant van de krater ligt de berg Hnuta. De lava die hier uit de aardbodem kwam, bedekt tegenwoordig ongeveer 0,5% van IJslands landoppervlakte. De lavastromen die ontstonden, zijn twee verschillende kanten opgestroomd. Beide stromen hebben een naam gekregen: het westelijke lavaveld wordt ‘Eldhraun’ genoemd en dat in het oosten ‘Brunuhraun’.

De natuur herbergt hier een uniek landschap met schitterende uitzichten. Bezoekers staan versteld van alles wat er te zien is. Het lava veld heeft een apart karakter en heeft als het ware de vorming van de Laki-kraters vereeuwigd. De tours die georganiseerd worden, bieden verder een unieke ervaring voor toeristen die ervan houden om te wandelen in heuvels. Het spectaculaire gebied hier is onvergetelijk en heeft een indrukwekkende uitstraling en sfeer, met een bijzonder kraterlandschap, waar u lekker de omgeving in u op kunt nemen. Bezoek Laki’s kraters en ontdek uw lust voor avontuur in dit fascinerende landschap.
Prachtig uitzicht op de kraters van Laki

ad_200x200

Advertentie
Een oude lavastroom onder het mos