ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
LANDMANNALAUGAR

Landmannalaugar is een populaire bestemming onder toeristen en het begin- of eindpunt van veel populaire trekking routes door het IJslandse Hoogland. Het gebied heeft een aantal bijzondere, geologische eigenschappen. Zo vindt u er een rhyoliet gebergte, met allerlei verschillende kleuren, maar ook uitgebreide lavavelden niet ver van het servicecentrum. De vele bergen in de omgeving vertonen een breed spectrum aan kleuren, waaronder roze, bruin, groen, geel, blauw, paars, zwart en wit. Twee van de meest populaire bergen onder hikers zijn Bláhnjúkur (blauwe piek) en Brennisteinsalda (sulfergolf).

Toeristen kunnen het gebied van juni tot en met eind September bezoeken. Hierna wordt de weg afgesloten. Een berghut die hier al sinds 1951 in gebruik is, kan onderdak bieden 78 personen en beschikt over algemene faciliteiten. De hut is centraal gelegen nabij de geothermische heetwaterbronnen, die ook populair zijn onder toeristen die IJsland bezoeken.

Routes

Er zijn twee routes die naar Landmannalaugar toe gaan. Een ervan is begaanbaar met een normale personenauto. Het is echter een ruw wegdek en stenen ter grootte van uw vuist zijn dan ook geen uitzondering. Als u een normale personenauto huurt, mag u echter van geen van beide wegen gebruikmaken. Dit is omdat F-wegen alleen bestemd zijn voor vierwielaangedreven voertuigen. Voor de makkelijkste route naar Landmannalaugar pakt u route 30 vanaf de hoofdweg, welke overgaat in de 32. Steek vervolgen de Sultartangi hydro-elektrische dam over en ga verder op de 26. Daarna pakt u de F208. Kort voordat u aankomt in Landmannalaugar slaat u rechtsaf de F224 op. Route 26 kunt u ook direct bereiken via route 1, net voordat u aankomt in het kleine dorpje Hella, waarbij u door het karakteristieke platteland van IJsland reist.

Paardrijden is ook mogelijk in het gebied. Met het paard komt u langs plaatsen die vaak moeilijk te voet te bereiken zijn en niet toegankelijk zijn voor auto’s. Op routes die wel voor auto’s begaanbaar zijn, zijn er vaak geen officiële regels, zoals op de route naar Jökulgil.

Vanaf eind juni en tijdens de zomer treft u hier een IJslands stelletje uit de Westfjorden dat vanuit hun groene bus eten en koffie verkoopt aan toeristen. Hun bus hebben ze Fjallafang genoemd. Daarnaast verkopen ze ook nog andere handige spulletjes aan toeristen.

Landmannalaugar is het gebruikelijke beginpunt van een vierdaagse hiking route, die men toepasselijk Laugavegur heeft genoemd, naar de grootste winkelstraat in het stadscentrum van Reykjavik. Deze winkelstraat is altijd loei druk, met massa’s winkelende mensen. Dat de hiking route zijn naam met de straat deelt, heeft dan ook alles te maken met het feit dat de route dagelijks wordt belopen door grote groepen mensen. De naam betekent overigens ‘De Landmannalaugar Route’ (‘Laugar’ is een verkorte versie van ‘Landmannalaugar’). De standaardroute eindigt in Þórsmörk, maar kan eventueel worden verlengd met een of twee dagen. Hierbij loopt men helemaal naar Skógar, bijna aan de kust, via Fimmvörðuháls, tussen de twee gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull door.
Besneeuwde bergtoppen

ad_200x200

Advertentie
Een IJslands kerkje in Landmannalaugar
De mooie kleuren van Landmannalaugar
Het Ljotipollur kratermeer