ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
THINGVELLIR

Het nationaal park Thingvellir (IJslandse naam: Þingvellir) is een van de meest prachtige en pittoreske plekken van IJsland. Het gebied is bovendien van groot historisch belang geweest voor het land. Thingvellir is een immens grote, geologische spleet in de Aarde, die zich heeft gevormd tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Het is slechts een van de weinige plaatsen ter wereld waar de Midden-Atlantische Rug boven water loopt. De fissuur leidde tot de vorming van het grootste meer van IJsland, met spectaculaire kliffen, die voor een ongelofelijk bijzondere aanblik van het landschap zorgen. Thingvellir was voor korte tijd de eerste parlementaire vergaderzetel ter wereld. Rond de 10de eeuw organiseerden de Vikingen hier namelijk hun jaarlijkse vergadering. Ze verzamelden zich rondom een grote rots en bespraken nieuwe wetten en deden voorstellen voor wetswijzigingen.

Imponerende sfeer

Tegenwoordig is Thingvellir het toneel van veel belangrijke, nationale evenementen. Mensen komen dan vanuit heel IJsland hierheen om de bijzondere gelegenheden met elkaar te vieren. De oudste parlementaire vergadering, zoals hiervoor al besproken, werd hier gehouden in 930, vlakbij het Thingvallavatn-meer, dat overigens met 83,7 km2 het grootste van IJsland is. Gemeten op zeeniveau is het meer op zijn diepste punt ongeveer 114 m diep en op zijn ondiepste punt 13 m diep. Het water van het meer vloeit af in de rivier Sog, welke de langste bronrivier is van het land. De rivier levert waterkracht aan maar liefst drie hydro-elektrische energiecentrales. Daarnaast vindt u verspreid over het hele park allerlei interessante paden om te hiken. De natuurlijke, pittoreske landschappen in Thingvellir hebben zich over een periode van 9000 jaar gevormd, en worden vandaag de dag nog steeds beïnvloed door de tektonische krachten. Thingvellir werd in 2004 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Geologie van Thingvellir

Het gebied van Thingvellir bevindt zich op de scheidslijn van de Noord-Atlantische en Euraziatische platen, en het gebied schuift zich hier dan ook ieder jaar mondjesmaat steeds verder uit elkaar. Dat het op de scheidslijn van twee platen ligt, maakt meteen ook duidelijk waarom het gebied zo vulkanisch actief is. Het is een van de slechts twee plaatsen ter wereld waar het effect van twee grote, uitelkaar drijvende platen zichtbaar is. De riftvallei loopt hier van het noordoosten naar het zuidwesten en varieert in breedte van 20 à 25 km tot 10 km. Het gebied is zichtbaar als parallel lopende fissuren, met reusachtige rotsblokken die langs de vallei lopen. De wanden van de vallei bewegen zich van elkaar af met ongeveer 7 mm per jaar. Naar schatting is de horizontale afstand in de afgelopen jaar met 70 m groter geworden. De laatste, krachtige aardbeving vond plaats in 1789, waarbij de slenk met wel 1 à 2 meter is gedaald.

Schitterende plek

Thingvellir is een schitterend mooi gebied, het laatste symbool van IJslands onafhankelijkheid, en onafscheidelijk van de historie en ziel van het land. Thingvellir vertegenwoordigt het typisch IJslandse landschap en er zijn maar weinig gebieden in IJsland die op deze manier getuigen van de geologische historie van het land. Het nationale park Thingvellir is in 1930 opgericht met de intentie om de historische, culturele en geologische waarde van het land te behouden. Thingvellir is een plek die veel IJslanders diep in hun hart koesteren, net zoals de geschiedenis van het land. Lang geleden was het in cultureel-politiek opzicht het meest belangrijke gebied van IJsland. Ieder jaar kwamen er mensen heen die zich in een grote groep verzamelden. Ze maakten onderkomens, met muurtjes gemaakt van steen of turf, met een dak. Dit werd twee weken lang hun huis. Ook andere mensen kwamen hierheen voor uiteenlopende redenen. Onder andere koopmannen en looiers verkochten hier hun goederen en diensten. Ook werden er spelen en festiviteiten georganiseerd. Veel IJslanders beschouwen Thingvellir als een gebied van grote cultureel-historische waarde, waardoor er tegenwoordig een mysterieuze ambiance heerst. Het landschap op de achtergrond zorgt voor een schilderachtige tafereel, met een aantal indrukwekkende uitzichten. Het natuurschoon hier is een streling voor het oog. Al bij al, een fascinerend en prachtige nationaal park.
Waterval in Thingvellir

ad_200x200

Advertentie
Een canyon gevuld met heet water
Thingvellir ligt precies op de Noord-Atlantische en Euraziatische platen
Thingvellir is het drukst bezochte gebied in IJsland