ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
THORSMORK

Thorsmork(IJslandse naam: Þórsmörk) is een van de grootste wonderen van IJsland en biedt schilderachtige uitzichten. Thorsmork bestaat uit een bergkam die vernoemd is naar de Noorse god Thor. Het gebied bevind zich tussen de Tindfjallajokull- en Eyjafjallajokull-gletsjers, in het zuidelijke deel van IJsland. De naam verwijst zonder twijfel naar de bergkam die tussen de rivieren de Krossa, Thronga en Markarfljiot ligt. De naam Thorsmork wordt overigens soms anderszins gebruikt om te verwijzen naar het zeer grote gebied dat tussen Thorsmork en Eyjafjallajokull in ligt. Dit gebied is trouwens een uitstekende aanrader is voor de echte avonturiers onder ons. In de riviervallei kronkelt de rivier de Krossa tussen de bergen door. De vallei wordt omsloten door gletsjers, waarvan een ervan zich aan het einde van de vallei bevindt: de Myrdalsjokull. Het gebied hier heeft te maken met een relatief warm klimaat dat erg verschilt van de rest van het zuiden van IJsland. De ruime en indrukwekkende vallei van Thorsmork is overigens een wettelijk beschermd gebied, en terecht, want het is er prachtig groen, met mossen, varens, berkenbossen en kleine struiken.

Geweldige bestemming

Thorsmork is een geweldige bestemming in IJsland voor hikers. Er bestaan georganiseerde tochten die voor spectaculair vermaak zorgen. Doe bijvoorbeeld mee aan een hiking tocht op een van de gletsjers, of ga op excursie en bezoek prachtige locaties, zoals de canyon van Stakkholtsgja, met zijn spectaculaire waterval. Eventueel kunt u ook op een vijfdaagse wandeltocht waarbij u de omringende heuveltoppen en prachtige bergen aandoet. Vandaaruit heeft u een adembenemend uitzicht op de omgeving. Het is belangrijk om te weten dat Thorsmork alleen toegankelijk is voor speciaal uitgeruste voertuigen. Wanneer u op excursie gaat, krijgt u een ervaren bestuurder toegewezen bij wie avontuur in het bloed zit. Deze ervaren gids-chauffeurs weten van de hoed en de rand wanneer het aankomt op het vinden van plekjes die het meest fenomenale uitzicht bieden. Het gebied is omringd door imposante gletsjers en biedt de bezoeker een machtig en wijds panoramisch uitzicht. Dit uitgestrekte gebied heeft het allemaal: ruige natuur met groene valleien, steile bergen en een avontuurlijke rivier. Hierdoor staat Thorsmork stipt bovenaan als meest populaire plek om te hiken in IJsland. Thorsmork is tevens de ideale bestemming voor diegenen die af en toe een klein pauze willen inlassen om van het prachtige landschap te genieten.

Verbluffend mooie uitzichten

Thorsmork is een vallei die omgeven wordt door gletsjers en vulkanen. De gletsjers die het meest bepalend zijn voor de mooie sfeer zijn de Tindjallajokull-gletsjer in het noorden, de Myrdalsjokull in het oosten en de Eyjafjallajokull in het zuiden. Wanneer u in Thorsmork bent, kunt u onder andere de rijkelijk begroeide, groene vallei van het gebied bekijken. Hierdoor is het dan ook niet verwonderlijk dat Thorsmork een van IJslands meest enigmatische en voortreffelijke natuurwonderen herbergt. Het gebied ligt op 150 km afstand van Reykjavik, de hoofdstad van het land. Het prachtige gebied hier trekt jaarlijks duizenden toeristen, die ruim voor hun bezoek aan IJsland al staan te trappelen om de rijke natuur hier te mogen verkennen. In Thorsmork heeft u keuze uit een groot en gevarieerd aanbod van wandeltochten en hiking routes. Bovendien kunt u hier maar liefst twee van IJslands meest populaire hiking routes verkennen: de Laugavegur-route, waaronder het gebied tussen Landmannalaugar tot aan Thorsmork valt, en de Fimmvorduhals-route, van Skogar naar Thorsmork. Wie deze routes beloopt, wordt beloond met een spectaculair uitzicht over Thorsmork, met prachtige plekjes waar u even kunt stoppen om prachtige indrukken op te doen die u altijd bij zullen blijven.
De Eyjafjallajökull vulkaan in Thorsmork barstte in 2010 uit

ad_200x200

Advertentie
Een rivier in de Thorsmork canyon
Voor de ruige weg naar Thorsmork is een 4x4 auto aan te raden
De wilde natuur van IJsland