ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
AKUREYRI

Akureyri is de op een na grootste stad van IJsland en bevindt zich in het noordoosten van het eiland. De stad is gelegen aan het Eyjafjörður-fjord, een van de langste fjorden van het land. Voor toeristen is Akureyri de ideale uitvalsbasis voor het ontdekken van het omringende gebied. Uiteraard is de stad zelf ook zeer zeker een bezichtiging waard. Verder biedt de omgeving vele sportieve activiteiten. Afhankelijk van het seizoen kunt u hier skiën en wandelen. Akureyri biedt het hele jaar door diverse toeristische attracties.

Seizoenen en klimaat

Ondanks dat Akureyri zich op minder dan 65 km ten zuiden van de poolcirkel bevindt, is het klimaat relatief mild. ’s Zomers stijgt de temperatuur tot 25 graden en ’s winters daalt deze tot een gemiddelde van 0 graden. Omdat de stad op een hoge breedtegraad ligt, kunt u tijdens de zonnewende in de zomer de middernachtzon bekijken. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om er ’s nachts op uit te trekken.

Monumenten

In het oude stadsgedeelte van Akureyri treft u interessante historische gebouwen, zoals kerken, een oud theater, een school en een ziekenhuis aan. Het oudste gebouw van de stad is het Laxdalshus, dat gebouwd is in 1795. Het hele jaar door worden hier rondleidingen aangeboden van twee uur. De botanische tuinen van Akureyri bewaren met trots planten van alle soorten die men op IJsland aantreft. Eveneens kunt u hier terecht voor duizenden exotische planten. Volgens het Akureyrische bureau voor cultuur en marketing is het ’s werelds meest noordelijk gelegen botanische tuin. In Akureyri vindt u verder ook nog een golfbaan met achttien holes. Jaarlijks wordt hier het Artic Open georganiseerd. In de zomer kunt u hier midden in de nacht een balletje wegtikken.

Culturele evenementen

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen genieten van een oorstrelend concert van het in Akureyri gevestigde Noord-IJslandse Symfonie Orkest. Elk jaar worden er meestal zes concerten gegeven. Ook kunstliefhebbers hebben in Akureyri de keuze uit tal van galerieën en kunstmusea. Men kan onder andere terecht bij privé-tentoonstellingen van de kunstenaars zelf tot in een hele stadsstraat, de Kaupvangsstræti. Deze straat staat ook wel bekend als de ‘Kunststeeg’ en is volledig gewijd aan artistieke en culturele activiteiten.

Activiteiten

Paarden hebben een speciaal plekje in het hart van de IJslanders. U kunt in IJsland zowel gedomesticeerde als wilde paarden tegenkomen. Er worden paardrij excursies aangeboden. De tijdsduur van de excursies verschilt. Het biedt u de kans om Akureyri en de omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken.

Bootvaarten door het fjord worden door twee bedrijven aangeboden. U kunt kiezen uit een uur durende historische rondvaart of zeilen en vissen langs het binnenste gedeelte van het fjord. Eventueel is er een zes uur durende, gecombineerde tocht met de bus en boot mogelijk. Hierbij maakt u kennis met het oude stadsgedeelte van Akureyri, verscheidene kustplaatjes en ruïnes, en maakt u een rondvaart aan boord van een eikenhouten vissersboot. Ook zijn er in de zomer vaartochten speciaal voor de zee hengelsport. Verder biedt de Akureyri Touring Club (rondvaartclub) in het zomerseizoen wandeltochten aan en in de winter crosscountry ski tours. Geeft u liever de voorkeur aan een alternatieve tocht, dan kunt u ook prachtige wandelingen maken in de directe omgeving van Akureyri, bijvoorbeeld langs de heerlijke wandelroutes door de bossen van Kjarna.

Festivals en Evenementen

Het festival ‘Ein með öllu’, of Akureyri Stadsfestival, wordt gehouden op de laatste zaterdag van augustus en is een nationale feestdag. Tijdens de festiviteiten wordt u getrakteerd op optredens van bekende IJslandse bands en gelden er langere openingstijden voor horecagelegenheden. Bovendien kunt u zich heerlijk verdiepen in de cultuur, bijvoorbeeld tijdens kunstexposities en voordrachten van gedichten. Een ander jaarlijks evenement is het Summer Art Fest, dat georganiseerd wordt vanaf eind juni tot eind augustus. Pasen is eveneens een belangrijke viering in Akureyri. Houd rond deze periode rekening met gesloten winkels.
De Akureyrarkirkja kerk in de winter

ad_200x200

Advertentie
Een huis in de straten van Akureyri
Rondom Akureyri liggen traditionele boerderijen zoals hier in Glaumbaer