ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HAFNARFJORDUR

Hafnarfjordur (IJslands: Hafnarfjörður) staat bekend als ‘De stad in de lava’ en is IJslands derde grootste stad. Al veel langer dan andere steden in IJsland vervult het een handelsfunctie. De uitstekende, natuurlijke haven geeft de stad zijn naam. ‘Hafnar’ betekent ‘haven’ en ‘fjordur’ betekent ‘fjord’. IJslands eerste trawlvisser is hier bijna een eeuw geleden begonnen. De volledig operationele haven doet het uitstekend en blijft van onmisbaar belang voor de vitaliteit van de stad. Jaarlijks wordt er ongeveer één miljoen ton aan goederen overgeslagen. Toeristische activiteiten, zoals walvisvaren en boottochten voor de zee hengelsport aan boord van de Húni II en de Elding vertrekken bovendien allemaal vanuit deze haven. Verder vindt men hier ook IJslands enige Vikingrestaurant, Fjorukraín, dat gelegen is aan het water.

Hafnarfjordur bevindt zich op een voor reizigers handige locatie tussen de internationale luchthaven van IJsland. De stad is bovendien gelegen op een unieke plek bovenop lavastromen, welke eveneens de achtergrond vormen voor stadsparken en recreationele gebieden. Recreatiegebied vindt men hier vooral in de vorm van campings, golfbanen, wandelpaden, zwembaden en natuurgebieden. Een deel van de charme van dit 20.000 inwoners tellende stadje komt voort uit een diepgeworteld respect onder de bevolking voor het ‘Verborgen Volk’. Het zogenaamde ‘Verborgen Volk’ zijn de zich zelden vertonende bewoners van de ‘Verborgen Wereld’. Overigens is dit volkje woonachtig in het lavagesteente. Het gerucht gaat dat aan de straten en gebouwen bepaalde eigenaardigheden zijn op te merken die het resultaat zijn van de vreemde gedragingen van dit onzichtbare volkje. Een heuse landkaart van de Verborgen Wereld is verkrijgbaar bij het VVV-kantoor van Hafnarfjordur.

De visserij, maritieme industrie en hieraan gerelateerde diensten vervullen nog steeds een belangrijke rol in Hafnarfjordur. In de afgelopen eeuwen is het stadje sterk onder invloed komen te staan van Engelse, Duitse en Deense handelaren die naar IJsland kwamen. Tegenwoordig heeft Hafnarfjordur een aantal zustergemeenschappen verspreid over de hele wereld. Samenwerking met deze en andere ondernemingen, zowel in eigen gebied als in het buitenland, prijkt tegenwoordig hoog op de gemeentelijke agenda. Dit geldt eveneens voor het koesteren van de prachtige omgeving die zo geliefd is bij toeristen. Diepe kliffen die huisvesting bieden aan zeevogels, de heetwaterbronnen bij Krísuvík, de meren van Ástjorn en Hvaleyrarvatn, en paardrijgebieden behoren onder andere tot de speciale activiteiten die men hier in de buitenlucht kan bekijken of ondernemen.

Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken. Het Stedelijk Instituut voor Cultuur en Schone Kunsten, het Hafnarborg, maar ook het IJslands Maritieme Museum, het IJslands Museum voor Cinematografie en het Vest Norden Cultuurhuis bevinden zich allemaal in deze stad. Daarbij biedt het Hafnarfjordur Museum van de Regionale Historie exposities aan op maar liefst drie verschillende locaties in de stad.

De stad organiseert verder om de twee jaar een Internationaal Viking Festival. Een familiefeest waarbij de koloniale geschiedenis gedurende een aantal dagen tot leven wordt gebracht.
De kerk van Hafnarfjordur

ad_200x200