ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HOFSOS

Hofsos (IJslands: Hofsós) is een van de oudste handelsplaatsen in het noorden van IJsland. Het stadje dateert uit de 16de eeuw en telt ongeveer tweehonderd inwoners.

De visserij en dienstverlening aan naburige boerderijen zijn altijd al van groot belang geweest voor het stadje. Dit is grotendeels vanwege de grote, natuurlijke haven. De laatste jaren heeft Hofsos zichzelf tevens als een toeristische trekpleister op de kaart gezet. Men kan onder andere een bezoek brengen aan het IJslands Centrum voor Emigratie (Vesturfarasetrið á Hofsósi). Hier begon vroeger voor vele emigrerende IJslanders de lange reis westwaarts naar Noord-Amerika. Het aantal emigraties bereikte zijn hoogtepunt aan het begin van de 19de eeuw. Verder kunt u ook de Drangey Expositie bewonderen in het Pakkhús. Dit warenhuis in Hofsos werd in 1777 gebouwd ten tijde van de handelsmonopolies. Een andere bezienswaardigheid is de boerderij Mannskaðaholl (afslachtingsheuvel), aan het zuidelijke uiteinde van het meer Höfðavatn. De boerderij ontleent haar naam aan de Engelse wilddieven die hier in 1431 werden afgeslacht.

Andere diensten die worden aangeboden zijn accommodatie in pensions, een restaurant, een koffiehuis en een kampeerterrein. Langs de kustlijn kunt u hier aangename wandeltochten maken. Tijdens het wandelen krijgt u hier prachtige exemplaren van zeshoekige basaltzuilen te zien.

De landtong van Thorðarhöfði lijkt vanaf een afstandje wel een apart eiland, maar is in werkelijkheid verbonden aan het land met lage zandkuilen. In de kuilen is een meer ontstaan van aanzienlijke omvang. Bij dit water is het toegestaan om te forelvissen en kunt u genieten van de verschillende vogelsoorten die er leven.

De foto op deze pagina komt van Nordurland.is