ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HOLAR I HJALTADALUR

Een van de in historisch en cultureel opzicht meest belangrijke locaties van IJsland is zonder twijfel Holar i Hjaltadalur (IJslands: Hólar Í Hjaltadalur). Vanaf 1106 was Holar een van de twee episcopale bisschopszetels. Tegenwoordig wordt er in het stadje veel onderwijs gegeven. Veel overblijfselen van het vroegere Holar zijn in recente jaren gerenoveerd en herbouwd om bezoekers inzicht te geven in het leven van de zesendertig bisschoppen die hier verbleven. U krijgt er een goed idee van de rol die de kerk speelde in IJsland.

Via het Saga-pad verkent u te voet in minder dan een uur de kleurrijke geschiedenis van Holar. Tijdens de tour brengt u een bezoek aan IJslands eerste drukpers. Deze pers werd rond 1530 opgezet door de katholiek bisschop Jón Arason. Later werd hij onthoofd omdat hij weigerde mee te werken aan de verdere verspreiding van het lutheranisme in IJsland. Verder voert de voettocht u ook langs de oudste en kleinste stenen kerk van IJsland. Dit kerkje werd in 1763 gebouwd. Ook bezoekt u verschillende opgravingslocaties waar heel lang geleden schoolgebouwen en woningen stonden. Archeologen ontdekken hier tegenwoordig nog steeds nieuwe dingen. Zo is er bijvoorbeeld een eeuwenoude tunnel ontdekt die van de kerk naar een woning liep. Tot slot geeft het monument Nýibær een kijkje op de unieke manier waarop men lang geleden huizen bouwde in IJsland. Om hun woningen goed tegen de kou te isoleren, bedekten de IJslanders hun buitenmuren met stenen en hun daken met aarde en gras. In Nýibær leert u alles over hoe IJslanders zich warm hielden tijdens de barre winters.

Hoewel u minder dan een uur aan het wandelen bent, is het zeker de moeite waard om hier voor langere tijd te verblijven. U vindt hier gezellige en knusse accommodatiemogelijkheden, of u nu de voorkeur geeft aan een schoon opgemaakt bed, slaapzak, camping, appartement of zomerhuisje. Ook vindt u hier een zwembad en een restaurant met een aantal spannende gerechten op het menu.

De foto op deze pagina komt van Northiceland.is