ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HUSAVIK

De stad Husavik (IJslands: Húsavík) telt 2.500 inwoners en bestaat uit het stadse deel, Husavik, gelegen op het Tjörnes -schiereiland, en het wat zuidelijker gelegen plattelandse gebied Reykjahverfi. Het dorpje Husavik vormt de ideale uitvalsbasis voor zowel individuele toeristen als groepsreizigers die het noordoosten van IJsland willen verkennen.

Voor accommodatie en verblijf in en rondom Husavik kunt u terecht bij onder andere het Fosshótel Husavik, het Guesthouse Árból, Kalbaks-Kot Cottages, Rauðaskriða en Þórðarstaðir. Kampeerders en backpackers kunnen terecht op het kampeerterrein in Heiðarbær. Het kampeerterrein van Husavik bevindt zich aan de noordrand van het stadje en biedt prima faciliteiten.

Het stadje biedt een gevarieerd aanbod aan restaurants. U kunt onder andere terecht bij het Fosshótel Husavik, dat een uitstekend restaurant en bar heeft. Het restaurant Salka is te vinden aan de hoofdstraat. Dit restaurant bevindt zich in het gerenoveerde opslaggebouw van IJslands eerste coöperatieve boerderij, welke in 1882 opgericht werd door de lokale boeren. In de haven komt u het restaurant Gamli Baukur tegen, dat gevestigd is in een nagebouwd 19de eeuws restaurant in Husavik.

De omgeving van Husavik biedt een ruime keuze uit lichte wandeltochten door het gevarieerde landschap. U kunt bijvoorbeeld een tocht maken langs de kustlijn en de rivier van de stad, de rivier de Búðará. Hier kan men heerlijk de benen strekken in een prachtig ingericht park om en nabij het meer Botnsvatn. Bij dit meer is het toegestaan om gratis naar forel te vissen. Óf beklim de Husavik-berg en geniet van een adembenemend uitzicht op wel 417 m boven zeeniveau. Op heldere dagen wordt uw klimtocht beloond met een panoramisch uitzicht, met in noordelijke richting het eiland Grímsey, vlakbij de poolcirkel, en in zuidelijke richting de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer.

Sinds de opening ervan in 1907 is de Kerk van Husavik het icoon geweest van stad. Veel IJslanders beschouwen het dan ook als het mooiste houten kerkje van het land.

De afgelopen jaren heeft het toerisme een hoge vlucht genomen. Vooral de Whale Watching Tours in de baai van Skjálfandi vanuit de haven van Husavik is erg populair. Tijdens deze tochten vaart men uit op traditionele gerenoveerde vissersboten. De grote populariteit van het walvis spotten in Husavik heeft ervoor gezorgd dat de stad is omgedoopt tot de Whale Watching Capital of Europe.

De belangrijkste nijverheden in Husavik zijn de visserij en de verwerking ervan. Ook kent Husavik een publieke en private dienstverlening, landbouw in Reykjahverfi en een toerismesector.
De kerk bij het vallen van de avond
Walvissen spotten is erg populair in Husavik

ad_200x200