ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
SEYDISFJORDUR

Het lange, kalme en diepe fjord van Seydisfjordur (IJslands: Seyðisfjörður) kronkelt van begin tot eind over een lengte van maar liefst 17 kilometer. Het stadje Seydisfjordur, dat dezelfde naam als het fjord heeft, verschuilt zich in de schaduw van de bergen Strandartindur en Bjolfur. In de hoger gelegen vallei klettert het water van de Fjardara-rivier over de rand van een heideveld en vormt zo talloze prachtige watervallen, die uitmonden in de Lon (de lagune) aan het begin van het fjord.

Een weg leidt u weg uit het fjord, langs de rivier, richting het Heraddistrict. Dit gebied bevindt zich zo’n 26 km verderop, waarbij de route u langs de Fjardarheidi voert. Ooit was de route door dit gebied ontzettend gevaarlijk, maar tegenwoordig steekt u de heide binnen nog geen half uurtje over dankzij de uitstekende, geasfalteerde weg die men heeft aangelegd. Tijdens uw reis door dit gebied wordt u getrakteerd op het meest fantastische uitzicht. De route (Stafirnir) die u de Seydisfjordur bij de Fjardara rivier inleidt, is een van IJslands meest spectaculaire wegen om over te rijden.

Seydisfjordur is met zijn wonderschone natuur werkelijk waar een schilderachtig stadje. Door velen wordt het beschouwd als een van de meest pittoreske stadjes van IJsland. Dit is niet alleen vanwege de prachtige omgeving, maar ook omdat men nergens elders in IJsland een gemeenschap met zoveel goed bewaarde oude houten gebouwen aantreft als hier. Of zoals de dichter Matthías Johannessen Seydisfjordur ooit eens poëtisch beschreef: ‘een parel in een schelp’.

Zoals vele anderen dankt de gemeenschap hier haar bestaan aan de buitenlandse handelaren die hier in dit fjord in de 19de eeuw een ruilhandel begonnen. Deze handelaren waren vooral Denen. Cruciaal voor de ontwikkeling van het stadje was echter de IJslandse haringvisserij die hier tussen 1870 en 1900 gevestigd werd door de Noren. De Noren bouwden hier de haringvisserij op en binnen een aantal jaar steeg het aantal inwoners van het dorpje aanzienlijk.
De haven van Seydisfjordur

ad_200x200