ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
VESTMANNAEYJAR

Vijftien donkere en dreigende silhouetten aan de kust springen direct in het oog wanneer u aankomt in Vestmannaeyjar. De eilanden werden ongeveer 11.000 jaar geleden gevormd door de ondergrondse vulkanen. Een uitzondering hierop is het zwartgeblakerde Surtsey, de laatste nieuwkomer in de eilandengroep. Surtsey verrees pas in 1963 boven de IJslandse golven.

Verschillende eilanden zijn bebouwd met zomerhutjes, waarvan dankbaar gebruikt wordt gemaakt door vogeljagers en verzamelaars van vogeleitjes. Het eiland Heimaey is echter als enige permanent bewoond. Dit kleine stadje en zijn haven liggen beschut achter de imposante steile hellingen van twee onheilspellende vulkanen: de taps toelopende Helgafell en de bloedrood gekleurde Eldfell. De laatstgenoemde bestaat pas sinds 34 jaar. De geboorte ervan vond plaats tijdens een vijf maanden durende uitbarsting waarbij grote delen van de stad bedolven werden onder dertig miljoen ton lava. Heimaey staat verder ook bekend om zijn kleurrijke puffins. De puffin is één van de naar schatting tien miljoen vogels die in het broedseizoen hiernaartoe trekken. Daarnaast is het eiland ook bekend om het Þjóðhátíð dat ieder jaar in augustus georganiseerd wordt. Þjóðhátíð is het grootste openluchtfestival van IJsland.

Misschien is het de afgezonderde locatie, of dat iedereen bovenop een humeurige vulkaan woont, hoe dan ook heeft Heimaey misschien wel de meest gemoedelijke bevolking van IJsland. De stad is bovendien zelfvoorzienend en levert maar liefst 15% van IJslands totale visvangst.

De veerpont van Herjólfur vormt de dagelijkse verbinding tussen het eiland en Þorlákshöfn op het vasteland. Auto’s kunnen ook mee op de boot, maar Heimaey is echter klein genoeg om te voet te verkennen. Vanuit Reykjavik en Bakki (vlakbij Hvolsvöllur) gaan er overigens ook vluchten deze kant op. Recentelijk is men van plan geweest om een onderzeese tunnel aan te leggen, maar het prijskaartje van 100 miljard IJslandse kronen (612 miljoen euro) bleek helaas net iets te hoog.

Heimaey

Op Heimaey kunt u genieten van een spectaculair landschap gelegen tussen indrukwekkende kliffen in het westen en de twee dreigende vulkanische toppen in het oosten. De faciliteiten voor toeristen zijn er beter dan in menig stadje op het vasteland.
Heimaey is het enige permanent bewoonde eiland van Vestmannaeyjar
Een cruiseschip in de haven van Heimaey

ad_200x200

Advertentie