ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
AUTO HUREN IJSLAND

Als u IJsland in uw eentje verkent of gewoon wat onafhankelijker wilt zijn, is een huurauto een goed idee. Aan deze vrijheid hangt echter wel een redelijk prijskaartje. U kunt op een bedrag van rond de ISK 7000 per dag (ca. €42 per dag) rekenen voor een kleine auto met een onbeperkte kostprijs per afgelegde kilometer. De prijzen voor vierwielaangedreven voertuigen (4WD) of SUV’s beginnen bij ISK 12.000 per dag (ca. €73 per dag). Alle voertuigen kunnen ook gehuurd worden op basis van het aantal kilometers dat u maakt. In de praktijk blijkt dit echter vaak een dure keuze. Als u met een groep bent, kan het huren van een auto echter juist extra voordelig uitpakken, mits u de kosten met elkaar deelt. Parkeren in Reykjavik kan overigens nogal een gedoe zijn. Huur dus bij voorkeur alleen een auto als u de stad uit wilt. De meeste bezienswaardigheden in Reykjavik zijn namelijk prima te voet bereikbaar.

Mogelijk wilt u zich niet beperken tot de 1500 km lange ringweg die via de kustlijn om het eiland loopt. In dat geval is een terreinwagen geen overbodige luxe. Dit is omdat de routes in het binnenland aangelegd zijn met gravel. Deze vaak slingerende eenbaanswegen kunnen heel onveilig zijn. De wegen zijn hobbelig, met heuvels waar u niet overheen kunt kijken, en soms moet u zelfs een smal stroompje oversteken. Deze wegen zijn overigens alleen open in de zomer (juni tot en met augustus). Het is afhankelijk van het weer of een specifieke weg open of gesloten is. De ringweg is geasfalteerd, maar sneeuwbanden zijn in de winter onontbeerlijk. Voor meer informatie over de huidige toestand van de wegen in IJsland, kunt u voor uw vertrek terecht op www.vegag.is.

Bent u in het bezit van een rijbewijs dat is afgegeven in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, dan is dit in IJsland voor mensen die kortdurig verblijven gewoon geldig. Dit geldt ook voor Nederland en de meeste andere Europese landen.

Als u geen huurauto wilt, kunt u ook uw eigen auto meenemen. Dit kan met de veerpont die vaart tussen het Europese vasteland en IJsland. Hiervoor geldt dat u voor een kortdurend verblijf geen importbelasting hoeft te betalen.

De benzineprijs ligt rond de ISK 256 per liter. Dit is momenteel ongeveer €1,50 per liter. Het Icelandic Traffic Council (www.umferd.is) heeft speciaal voor buitenlandse bestuurders een informatiegids uitgegeven. De gids is verkrijgbaar bij de autoverhuurbedrijven. Doorgaans rijden IJslanders rechts, is het dragen van een gordel verplicht voor alle passagiers en is het te allen tijde verplicht om uw dimverlichting te voeren. Het maximaal wettelijk toegestane alcoholpromillage bedraagt 0,05%. Bellen achter het stuur is, net als in Nederland, verboden.

De meeste autoverhuurbedrijven leveren de auto rijklaar af bij de klant. Na gebruik kunt u de auto weer bij een verhuurbedrijf afleveren. Ook kunt u de auto tegen een kleine toeslag afzetten op Keflavik International Airport. De minimale leeftijd voor het huren van een auto in IJsland is 20 jaar.

De meeste verhuurbedrijven hebben hun hoofdkantoor in Reykjavik. Er zijn echter ook andere verhuurders in Akureyri, Egilsstaðir, Höfn, Keflavik Airport, Ísafjörður en andere steden.

Hieronder vindt u een overzicht van de grootste autoverhuurbedrijven:

Hertz: Heeft verhuurlocaties op de luchthavens van Reykjavik en Keflavik, maar ook in Akureyri, Höfn, Egilsstaðir, Ísafjörður en op de Westman Eilanden. Ophalen (pick-up) en afleveren (drop off) kan op een locatie naar keuze. Als u de auto echter niet op dezelfde verhuurlocatie aflevert, wordt er mogelijk een zogenaamde ‘one-way rental fee’ in rekening gebracht (www.hertz.is).

Avis: Heeft negen verhuurlocaties verspreid door het land, waaronder Akureyri airport. Avis heeft geen verhuurlocatie op Keflavik International Airport. (www.avis.nl).

Europcar: Heeft acht verhuurlocaties in IJsland, waaronder de luchthavens van Höfn, Keflavik en Siglufjörður. (www.europcar.is)

Budget: Heeft een locatie op Keflavik Airport en Reykjavik. (www.budget.is)
Een 4x4 auto huren in IJsland is geen overbodige luxe

ad_200x200

Advertentie
Het weer in IJsland kan ineens omslaan
Een camper huren is niet goedkoop maar u hoeft dan geen hotel kosten te betalen