ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
VERVOER IN IJSLAND

Met de auto

Zie hiervoor onze uitgebreide afdeling auto huren IJsland:

Met het vliegtuig

Hoewel IJsland relatief klein is, gaan er veel binnenlandse vluchten. Hiervan wordt vooral in de winter gebruik gemaakt, wanneer het vaak de enige manier is om van A naar B te komen. Air Iceland (www.airiceland.is) is de belangrijkste binnenlandse luchtvaartmaatschappij en vliegt op negen bestemmingen: Reykjavik, Ísafjörður, Vopnafjörður, Grímsey, Akurevri, Hornafjörður, de Westman Eilanden, Thórshöfn en Egilsstaðir. Een andere maatschappij is Islandsflug (www.islandsflug.is). Zij bieden vluchten aan vanuit Reykjavik en Akurevri naar de meer afgelegen bestemmingen, waaronder Vestmannaeyjar, Gjögur en Bildudalur.

Voor korting op uw ticket kunt u het beste online boeken. Bent u van plan om veel gebruik te maken van het vliegtuig, schaf dan een pas van Air Iceland aan. Met deze pas kunt u vier, vijf of zes keer met korting vliegen. Bovendien is de pas te gebruiken op alle routes en een heel jaar lang geldig. Verder is er ook nog de 12-daags Fly As You Please Pass. Hiermee kunt u twaalf dagen lang onbeperkt gebruik maken van alle vluchten van Air Iceland.

Houd er rekening mee dat het IJslandse weer kan leiden tot vertragingen of annuleringen van uw vlucht. Dit geldt vooral in de winterperiode.

Een reis met het vliegtuig is goed betaalbaar in IJsland. Voor kinderen, studenten, senioren en minder valide reizigers zijn er kortingen mogelijk.

Met de bus

Reizen per bus is een goed alternatief als u liever niet zelf rijdt. Er zijn in totaal 22 busbedrijven in IJsland. Het BSI (www.bsi.is) beschikt echter over het grootste landelijke busnetwerk. In de zomer rijden de bussen de hele ringweg rond en zijn er zelfs busreizen naar het binnenland die anders alleen voor vierwielaangedreven-voertuigen te bereiken zijn.

De bussen in Reykjavik vertrekken overdag om de 15 of 20 minuten en later op de dag, in de avond, om de 30 minuten. Een busritje heeft een vaste prijs en dient met gepast geld betaald te worden. Als u van plan bent over te stappen, vraag dan om een overstapticket (transfer ticket), anders krijgt u geen kaartje. Met een overstapticket kunt bij uw overstap op een andere buslijn bewijzen dat u al heeft betaald.

Tegen een toeslag, en indien er ruimte is, kunt u ook uw fiets meenemen in de bus. Een gratis en volledig schema met de routes en vertrektijden is vinden in de gratis toeristengids, de Iceland Independent Traveller, verkrijgbaar op het BSI centraal busstation. Het adres hiervan is Vatnsmyrarvegur 10 in Reykjavik. Ook is het schema verkrijgbaar bij het busstation van Akureyri of op internet op www.bsi.is. Reserveren is niet nodig en kaartjes kunt u kopen op het busstation of bij de buschauffeur. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee. Kinderen van 4 tot 11 jaar mogen mee voor de helft van de prijs.

Het nadeel van het reizen met de bus is dat het duur kan zijn. Voor sommige bestemmingen is het vliegtuig zelfs een goedkoper alternatief. Als u met een groep reist, is het huren van een auto vaak veel voordeliger dan een busreis. Houd er verder rekening mee dat tussen oktober en mei de routes naar het binnenland gesloten zijn en dat de ringbaanverbinding niet verder gaat dan Akureyri en Höfn.

Voor langere busreizen bespaart u geld met een buspas. Met het Full-Circle Passport kunt u bijvoorbeeld een rondreis om het hele eiland maken via de ringweg. U mag zo vaak uitstappen als u wilt, mits u in één en dezelfde richting reist. De pas is verkrijgbaar van 21 mei tot en met 13 september. De standaardpas is exclusief de Westfjords, het noordwestelijke deel van het eiland. Wilt u dit gebied toch bezoeken, dan kan dat voor een extra bedrag. Tot slot zijn er ook andere passen beschikbaar waarmee u, variërend van een weekpas tot een maandpas, ongelimiteerd kunt reizen.

Met de taxi

In de meeste steden is een ritje met de taxi geen probleem. Wilt u met de taxi, bel dan direct het taxibedrijf of houd op straat een taxi aan. Een brandend lampje van het taxibordje bovenop de taxi’s betekent dat hij beschikbaar is. Voor korte ritten van rond de 3,2 km bent u vaak een minimumbedrag van ISK 1.000 kwijt. Daar staat wel tegenover dat het in IJsland ongebruikelijk is om een fooi te geven. Borgarbill en Hreyfill zijn twee grote taxibedrijven in Reykjavik.

Met de veerpont

IJsland heeft verschillende veerponten voor personenvervoer. De Sæfari vaart bijvoorbeeld van Akureyri en Dalvik naar de eilanden Hrísey en Grímsey, welke bekend staan om hun natuurschoon en gevarieerde vogelpopulatie. De Sævar vertrekt vanuit Arsskogssandur en gaat naar Hrísey. De Herjólfur biedt overtochten aan naar de Westmann Eilanden. Meer informatie over vaarroutes, schema’s en vertrektijden vindt u in de toeristengids, de Iceland Independent Traveller. Deze gids wordt gepubliceerd voor elke bestemming, eiland en busdienst en is gratis verkrijgbaar.

Met de fiets

Een uitstekende manier om het spectaculaire landschap en de afgelegen plekjes van IJsland te verkennen is met de fiets. Bereid u echter goed voor op de soms barre weersomstandigheden. Er kan een stevige, ijzige wind staan en de wegen zijn soms hobbelig en modderig. Breng dus waterdichte en warme kleding mee en stop alles in waterdichte tassen. Als u het binnenland van IJsland met de fiets wilt verkennen, is de Kjölur-route een echte aanrader. Deze route loopt tussen twee van IJslands grootste gletsjers en biedt prachtige uitzichten. De Westfjorden bieden eveneens geweldige fietsroutes.

Liften

Hoewel IJsland een relatief lage criminaliteit heeft, kunt u altijd beter met z’n tweeën liften in plaats van alleen. Omdat IJsland slechts dunbevolkt is, kan het mogelijk lang duren voordat er iemand langskomt met wie u kunt meeliften.
Fietsen is goed te doen in IJsland maar neem wel warme kleding mee

ad_200x200

Advertentie
Sommige stadjes zijn ook met de veerboot te bereiken
Liften kan soms lang duren in IJsland omdat er weinig vervoer is
Met de fiets kunt u op veel afgelegen plekken komen