ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
DETTIFOSS

Dettifoss is zonder twijfel de meest indrukwekkende waterval van Europa. Hij is 44 m hoog, 100 m breed en verwerkt per seconde maar liefst 500 m3 water en is hiermee de grootste van IJsland en in volume de grootste van heel Europa. Langs de canyon loopt een mooie, 34 km lange wandelroute van Dettifoss tot Asbyrgi. Kamperen is mogelijk in Vesturdalur.

Dettifoss vormt het meest zuidelijke deel van het natuurpark Jokulsargljufur. De canyon die het herbergt is een miniatuurversie van de Amerikaanse Grand Canyon in de staat Arizona. Men heeft onderzocht hoe de energie die de waterval levert, beteugeld en gebruikt zou kunnen worden voor de opwekking van elektriciteit. Gelukkig is dit nooit doorgegaan.

Hoe kom ik er?

Route 864 loopt in oostelijk richting en gaat over in route 85 via Dettifoss, richting route 1. Dit is een kiezelweg waarbij de maximale snelheid altijd afhankelijk is van de weersomstandigheden. Route 864 is in de winter gesloten vanwege sneeuwval of natte en modderige wegen. De weg wordt pas tegen het einde van de zomer (eind mei) heropend.

De kiezelwegroute 862 loopt ten westen van de rivier de Jökulsá. De weg van Asbyrgi naar Dettifoss is begaanbaar voor normale voertuigen. Hiertussen liggen Vesturdalur (Hljodaklettar) en Holmatungur. Tot 2011 werd deze weg gecategoriseerd als een bergweg (F-weg), maar tegenwoordig is het een kiezelweg (gravel). De conditie van kiezelwegen in IJsland varieert. Daarom wordt toeristen die een auto huren geadviseerd om goed op de hoogte te zijn van de conditie van de weg. Pas eveneens te allen tijde uw snelheid aan aan de weersomstandigheden.

Ook route 862 is tijdens de wintermaanden gesloten vanwege sneeuw- of regenval (modderige wegen). Tot eind mei of begin juni wordt de route niet heropend. Ten zuiden van Dettifoss, richting route 1, is er aan de zuidelijke rivieroever een nieuw aangelegde weg geopend. Deze weg is geschikt voor alle voertuigen. Van januari tot begin april is de weg niet in gebruik.
Dettifoss is in volume de grootste waterval van Europa
Dettifoss waterval van een afstand

ad_200x200