ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
GULLFOSS

Zonder meer een van IJslands meest gekoesterde watervallen is de Gullfoss. Deze waterval ligt in de rivier Hvita en trakteert bezoekers op een adembenemend schouwspel. Het wassende water stort zich hier via twee treden 32 m de diepte in. We kunnen alleen maar beamen dat dit inderdaad de mooiste waterval van IJsland is.

Een grottenstelsel, bestaande uit rotsen en basalt, bevindt zich in het zuiden van het gebied. Gelegen binnenin de canyon Hvita, leveren deze grotten verbluffende uitzichten op voor bezoekers van IJsland vanwege hun schoonheid en omvang. De waterval bestaat uit twee delen. Het eerste deel strekt zich uit over een lengte van 11 m, terwijl het tweede deel zich 21 m naar beneden stort. De waterval is een belangrijk onderdeel van de Golden Circle Tour. Dit is de derde belangrijke bezienswaardigheid op de route van deze tour en biedt een uitstekend dagje uit voor diegenen die graag het IJsland buiten de hoofdstad willen bewonderen.

Uiteraard is de verleiding altijd groot geweest om de waterval in te zetten voor het opwekken van hydro-elektriciteit. Het leek er daarom even op dat dit prachtige stukje natuur zou verdwijnen vanwege de exploitatiemogelijkheden. Wegens geldgebrek liep het project echter op niets uit en de watervallen werden verkocht aan de IJslandse overheid. De waterval werd daarna geliefd onder veel inwoners en toeristen. Tegenwoordig is het een beschermde waterval en doet men hard zijn best om het natuurschoon zo goed mogelijk te preserveren.

Aantrekkelijke schoonheid

Een verhaal dat regelmatig de ronde doet, is dat de Gullfoss gered werd van exploitatie dankzij een jong meisje dat dreigde zichzelf in de waterval te werpen. De deal vond geen doorgang en de waterval werd een nationaal monument. Via de paden is deze spectaculaire waterval te voet te bereiken. De waterval zorgt echter voor verstuiving van het water en toeristen wordt dan ook aangeraden om een regenjas te dragen. Bij zonneschijn is de kans op een regenboog groot. Dit maakt het uitzicht uiteraard alleen nog maar fraaier. Het omliggende landschap is bovendien majestueus en vol mysterie. De hoeveelheid water die per seconde over de rand stroomt, is ongeveer 80 tot 140 m3.

De lucht is er prachtig, kleurrijk en vol beweging. Kortom, een onovertroffen ervaring. Bij de waterval vindt u verder nog een bezoekerscentrum, souvenirwinkel en een restaurant. Hier is het goed toeven voor bezoekers. Trakteer uzelf op een verfrissend drankje, snuffel rond naar leuke souvenirs of doe uzelf te goed aan een heerlijke IJslandse lams soep. Een haast betoverende ervaring voor iedere bezoeker. De grootsheid van de watervallen van Gullfoss en het kalme geruis van het water, zorgen voor een onovertroffen sfeer. Het is een ontzagwekkende waterval die bij iedereen voor een onvergetelijke ervaring zorgt. Geniet van de frisse lucht en inspirerende sfeer van dit schilderachtige landschap. Een ware lust voor het oog.
Via smalle paden kunt u bij prachtige uitzichtpunten komen
Zonsondergang boven de Gullfoss

ad_200x200

Advertentie
Bij zonnig weer is er altijd een regenboog zichtbaar