ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
HENGIFOSS

De Hengifoss-waterval ligt naast het Lagarfljót-meer en tegenover Hallormsstaðarskógur. Het is een prachtige waterval van 118 m hoog, de op twee na hoogste waterval van IJsland. Het water stort zich hier uit in de fraaie riviergeul van Hengifossárgljúfur.

Wanneer er niet te veel water valt, is het mogelijk om achter de waterval door te lopen. Hierachter bevindt zich een kleine grot. De bijzondere en imposante rotslagen maken het allemaal extra de moeite waard. De lagen bestaan uit een rode klei die tussen de basaltlagen geperst ligt. Iets onder de Hengifoss bevindt zich nog een waterval. Deze waterval heet Litlanesfoss. Het water hier valt in een bassin dat omringd wordt met basaltzuilen. Het natuurfenomeen is vanaf de weg echter niet te zien. De wandeltocht ernaartoe duurt ongeveer anderhalf uur.

Deze lange wandeling van 2 km is geen makkie. Veel toeristen ploffen dan ook vermoeid neer op een bankje dat daar speciaal voor hen is neergezet. Vanaf de weg lijkt het niet al te ver en goed te doen. Slechts 30% van de mensen haalt echter de waterval.

Hoe komt u er?

Pak vanaf Egilsstaðir de ringweg 1 en daarna route 931 voor een rondje vanuit Egilsstaðir om het meer. Deze rit is 77 km lang en biedt onderweg tal van interessante plekjes om even uit te stappen.
Iets onder de Hengifoss ligt een andere waterval, de Litlanesfoss

ad_200x200