ad_250x250

ad_250x250

1. The Blue Lagoon
Heerlijk ontspannen in de beroemde geothermische baden van.. meer
2. Landmannalaugar
Bezoek Landmannalaugar met zijn mooie kleuren en bijzondere.. meer
3. Dettifoss
Bezoek de meest indrukwekkende en grootste waterval van Europa.. meer
4. Walvissen Spotten
IJsland is 1 van de beste plekken ter wereld om walvissen en orka's.. meer
5. Snaefellsnes
Breng een bezoekje aan dit prachtige schiereiland in het westen van.. meer
SKOGAFOSS

Skogafoss (IJslands: Skógafoss) is een waterval in het zuiden van IJsland en ligt aan de kliffen van wat voorheen de kustlijn was. De daadwerkelijke kustlijn ligt op 5 km van Skógar. Nadat de kustlijn zich terugtrok, bleven de oude zeekliffen over. Deze liggen precies parallel aan de echte kustlijn over een afstand van honderden kilometers. Samen met de bergen vormen ze een duidelijke afbakening tussen het laagland aan de kust en het IJslandse Hoogland.

De Skogafoss is met een breedte van 25 m en een hoogte van 60 m één van de grootste watervallen in het land. De waterval produceert onafgebroken waternevel. Hierdoor is er op zonnige dagen meestal een enkele of dubbele regenboog zichtbaar. Volgens de legende heeft de eerste Viking-kolonist, Þrasi Þórólfsson, in een grot achter de waterval een schat begraven. De lokale bevolking van IJsland zou volgens het verhaal de schatkist jaren later teruggevonden hebben. Toen ze echter de ring aan de zijkant van de kist vastpakten, verdween de schat helaas in het niets. Naar verluidt is de ring aan de lokale kerk geschonken. Deze oude reliek bevindt zich nu in een museum, maar of dat het volksverhaal geloofwaardiger maakt, is natuurlijk nog maar de vraag.

Aan de oostkant van de waterval loopt een pad voor hikers en wandelaars omhoog richting de bergpas Fimmvörðuháls. Deze bevindt zich tussen de gletsjers Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Het pad daalt aan de andere kant weer af naar Þórsmörk. Vanaf hier gaat de route verder als het populaire hikerspad Laugavegur naar Landmannalaugar.
De Skogafoss waterval in de winter

ad_200x200